Tuesday, July 22, 2008
Insuring Myself for the Exchange Period
Päätin ottaa vakuutuksen Suomesta ja otin sen Vakuutusyhtiö Pohjolasta, josta sain edullisen, nuorisolle tarkoitetun Easy-vakuutuksen. Easy-pakettiin piti ottaa matkavakuutuksen lisäksi kotivakuutus ja jotain muita vakuutuksia, olikohan nyt tapaturmavakuutus ainakin. Tämän vakuutuspaketin hinnaksi tuli vuodelta 122 euroa, josta matkavakuutus kattoi kolme kuukautta vaihdosta (3kk on maksimiaika perusmatkavakuutukselle). Tämän lisäksi täytyi ottaa parin kuukauden lisäkuukaudet matkavakuutukseen, joihin myös sain Easy-paketin kautta alennusta ja niiden kokonaishinnaksi tuli 220 euroa. Yhdysvallat oli ainoa maa, johon lisäkuukaudet olivat näin kalliita. Eli yhteensä matkan ajan vakuutukset maksoivat 342 euroa, ja tähän kuului myös matkatavaravakuutus, joten en suosittele tuota Pitt Staten 1000 dollarin vakuutusta.
Vinkki: Ota matkavakuutus.
Wednesday, July 9, 2008
Handling Financing for Exchange period
Olen alustavasti sopinut opiskelija-asuntoni välivuokraamisesta syyskuusta joulukuuhun, joten saan pidettyä nykyisen asuntoni vaihdon jälkeen ja saan sen kustannukset neutraloitua välivuokralaisen maksaessa kuukausivuokran kokonaisuudessaan.
Jos joku muistaa minun joskus sanoneen, että opintoraha+asumislisä riittää elämiseen, niin perun sanani. Ei se oikein riitä. Ja vaihdossa ollessa pitää rahoitus olla vielä vankemmalla pohjalla, kun siellä saattaa tulla sellaisia lisäkuluja mitä Suomessa ei niinkään.
Tililläni ei nyt käytönnössä ole yhtään säästöjä, mutta osakerahastoissa vähän, mutta ne ovat nyt niin pohjalla, että en mitenkään halua realisoida niitä rahaksi näin alhaisilla kursseilla ja suurilla tappioilla. Lakkautin rahoitustani parantaakseni myös Amnestyn kuukausilahjoitukseni ja jatkuvat sijoitusrahastosopimukseni.
Vinkkini vaihtoonlähtijöille: Hoida ajoissa opintotuki vaihdon ajalle kuntoon ja ota opintolaina, sen korot voit vähentää verotuksessa ja jos sattuu niin ettet tarvitsekaan sitä, voit sen maksaa pois sitten helposti ilman tappioita. Minimoi menosi, maksimoi tulosi. Vaihdon aikana täytyy olla resursseja nostaa menoja ilman ongelmia. Älä maksa vuokraa tyhjästä asunnosta, välivuokraa se esim. JYYn asuntopalstalla. Varmista kuitenkin ensin vuokranantajaltasi lupa tähän. Itse asun JYYllä Kortepohjassa ja asia hoituu yhdellä ilmoituslomakkeella. Mahdollisia kesätyöpaikkoja varojen keruuta ajatellen voi olla vaikka varastohommat, lehdenjako, rakennusapumies- ja siivoushommat, näihin ei tarvita usein mitään koulutusta tai työkokemusta.
Friday, July 4, 2008
Booking the Flights
Kansas City tosin on vielä yli 200 kilometrin päässä Pittsburgista ja Joplinista. Pittsburgiin ei pääse lentämällä, ei junalla eikä edes bussilla, joten Pitt State järjestää ilmaisen kyydityksen noin 30 kilometrin päässä olevalta Joplinin lentoasemalta. Lennot Kansas Citystä 200 kilometrin päähän Jopliniin olisivat maksaneet noin 700 euroa ja nekin ovat nyt loppuunmyydyt joten minulla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä lentäen Jopliniin.
Olenkin tutkinut matkustusmahdollisuuksia Jopliniin muita reittejä ja selvittänyt, että Greyhound -bussifirma ajaa Kansas Citystä Jopliniin. Bussi lähtee reilun 30 kilometrin päästä Kansas Cityn lentokentältä, mutta onneksi paikallisbusseja menee lentokentältä Greyhound bussipysäkin lähettyville.
Bussimatka Jopliniin maksaa noin 40 euroa, joten oli aika selvä että otan mieluummin sen kuin lennon. Bussi on perillä Joplinissä kello 23:35 paikallista aikaa ja jättää noin 7 km päähän Joplinin lentokentästä. Toivon kovasti, että kyyti viitsisi silti hakea minut mieluummin bussipysäkiltä kuin lentokentältä tai edes lentokentältä vaikken tule lentokoneella. Lähetin tästä kyselyä kyydistä vastaavaan sähköpostiin, mutten ole vielä saanut vastausta.
Vinkkini vaihtoonlähtijöille: Tilatkaa lennot heti kun saatte tiedon että pääsette tietyksi lukukaudeksi opiskelemaan. Älkää menkö noin alle 300 kilometrin matkoja lentokoneilla, jos pääsette junalla tai bussillakin. Lyhyet lentomatkat saattavat maksaa kymmenkertaisesti bussiin ja junaan verrattuna. Muistakaa myös kompensoida lentomatkat. Helsinki-Kansas City lentojen hiildioksidipäästöjen kompensointi maksaa noin 50 euroa.
Getting Visa to USA
Tässä vaatimukset mitä täytyi olla viisumihaastatteluun mennessä:
- Passi, oli ok
- Yhdysvaltain standardit täyttävä valokuva, puuttui
- Kuitti MRV (Machine Readable Visa) maksun maksamisesta, puuttui
- DS-156 ja -157 -kaavakkeet täytettynä, puuttui
- Kirjattu kirje, puuttui
- DS-158 -kaavake, puuttui
- DS-2019 -kaavake, tuli Pitt Statesta hyväksymiskirjeen mukana
- Todistukset henkilökohtaisesta rahoituksesta, puuttui
- SEVIS -maksun kuitti, tuli Pitt Statesta
Valokuvan kävin otattamassa Tunnin kuvassa, jossa se maksoi 19.90 mutta kesätyöntekijä kun oli sitä ottamassa niin ei ollut kokemusta sellaisten erikoispassikuvien ottamisesta ja otti sen väärillä kasvon mittasuhteilla ja normaalilla passikuvan hinnalla, eli siis halvemmalla. Kävin kuitenkin sitten ohjeiden kanssa siellä uudestaan ja sain veloituksetta uuden kuvan oikeilla mitoilla. Kiitokset siitä.
MRV -maksun maksoin nettipankkitunnuksillani ohjeissa annetulle Nordean tilille ja tulostin kuitin.
Kirjatun kirjeen kävin ostamassa postista ja se maksi 4.30 euroa. Kirjeenä oli tavallinen ja tavallisen kokoinen kirjekuori.
Todisteet henkilökohtaisesta rahoituksesta sain yliopistolta, opintotuesta ja pankistani, jossa tosin meni vähän aikaa kun pankkivirkailijalle oli ihan uusi kokemus antaa englanninkielisiä todisteita rahoistani.
Hain vielä varmuuden vuoksi maistraatista virkatodistuksen, mutta saattoi olla että sitä tarvitsi vain jos oli perhettä jonka mukana tuli Yhdysvaltoihin.
Sitten kaikki valmiiksi ja junalla lähetystöön 9:55 mennessä. Lähetystö sijaitsi kadulla, jossa oli muidenkin maiden lähetystöjä, Ison-Britannian ja Ranskan lähimpänä. Italian lähetystö oli myös samalla kadulla ja sen ulkonäkö yllätti hieman, koska se näytti tavalliselta pienkerrostalolta. Lähetystössä heti ensimmäisenä turvatarkastus, jonka jälkeen pääsi pienen odottelun jälkeen antamaan hakemuspaperit, sormenjäljet ja sitten haastatteluun, joka sitten kesti vain pari minuuttia, jonka aikana haastattelija kysyi pari peruskysymystä joilla varmisti että olin itse täyttänyt hakemuksen ja vitsaili sitten välissä vähän kevennykseksi. Tämän jälkeen homma oli hoidettu ja jäin odottelemaan postissa viisumia ja passiani takaisin. Olin haastattelussa eilen (3.7.), joten vielä sen ei olisi pitänytkään tulla takaisin postissa, vaikka olisivat käsitelleet samoin tein.
Vinkkini vaihtoonlähtijälle: Muista varmistaa että otat kaikki tarvittavat paperit oikein täytettyinä ja allekirjoitettuina mukaan haastatteluun. Älä ota mukaan teräaseita tai laittomia esineitä. Älä turhaan aikaile viisumihakemuksen hoitamisen kanssa, vaikka itse sainkin ajan halutessani heti seuraavalle päivälle.
Lisäys 9.7.08. Hain viisumin tänään postista, lapun postin saapumisesta sain eilen, eli yks täysi työpäivä haastattelun jälkeen.
Wednesday, July 2, 2008
Waiting for Admittance
Pian TOEFLin tehtyäni, 22. toukuuta sain sähköpostilla tiedon Pitt Statesta, että aiemmin lähettämäni hakupaperit ovat saapuneet sinne ja niitä aletaan välittömästi käsitellä. Sain myös tunnukset GUS Gorilla User Systemiin, josta pystyin tarkkailemaan hakemukseni tilannetta. Ensimmäisen kerran sinne kirjautuessani näin että hakemusmaksua ei oltu veloitettu minulta, joten jouduin itse hoitamaan sen maksamisen samoin tein.
Minut oli kirjattu intensiivienglannin kurssille, joka alkaisi elokuun loppupuolella, ellei TOEFL tulokset saapuisi yliopistoon sitä ennen. TOEFLin piti saapua noin 10. kesäkuuta mennessä, kuitenkin viimeistään 17. 6, yliopistolle.
Sain sellaisen käsityksen ja myös vastauksen että koko hakemukseni hyväksyminen tapahtuisi vasta kun TOEFL tulokseni olisivat saapuneet Pitt Stateen. Kuitenkin sain itse tulokset, noin kesäkuun puolivälissä, ennen kuin ne saapuivat Pitt Stateen, vaikka TOEFLia järjestävän järjestön mukaan USAan niiden pitäisi saapua ennemmin kuin Suomeen. Eli tulokseni olivat mystisesti kadonneet jonnekin matkallaan Pitt Staten rekistereihin.
Kyselin asiaa Pitt Statesta ja kysyin voinko jotenkin lähettää omat tulokseni niille siksi aikaa että saavat tuloksensa postissa jos kerran TOEFLit ovatkin viivästyneet jonnekin postissa tai muuten niiden reksiteröityminen epäonnistunut Pitt Statessa. Sain sieltä sitten faksinumeron, johon minun piti lähettää tulokseni. Tosin olivat jättäneet faksinumerosta pois USAn maakoodiin vaikka sanoin etten ole koskaan käyttänyt faksia. Sain kuitenkin lähetettyä omat tulokseni faksilla ja kas kummaa, alkuperäiset tulokseni löytyivätkin samoin tein rekisteriin. Olivatkin tulleet jo 4. kesäkuuta. Tämä oli kyllä vähän epäilyttävää ja alkoi tuntua, että tahallaanko ne yrittävät estää pääsyäni sinne.
Lopulta, 18. kesäkuuta sain sähköpostilla tiedon Pitt Statesta että minut on hyväksytty ja vaadittavat paperit ovat postissa tulossa minulle. Ja kyllähän ne muutaman päivän päästä tulivatkin. Tosin minut olikin hyväksytty opiskelijaksi jostakin Yunlin National Universitystä Taiwanista, mutta en välittänyt siitä, koska nimi, osoite ja muut tiedot, Pitt State University ID numeroa lukuunottamatta, olivat oikein.
Doing the TOEFL
Ennen TOEFL-testiin menoa koitin netistä etsiä jotain tietoja siitä ja että millainen se testi tulisi olemaan ja olisiko vaikea. Testiin mennessä oli sellainen tunne, että se saattaa olla ylioppilaskirjoituksia jonkin verran vaikeampi ja siihen täytyy panostaa kunnolla.
Tulin aamujunalla Jyväskylästä Helsinkiin ja kävelin testikeskukselle Mikrojussille, ovi oli tosin vielä kiinni kun saavuin, niin odottelin sitten kulkien ympäriinsä että kello olisi noin 10 minuuttia vaille vaaditun alkamisajan.
Testikeskuksella piti kirjoittaa ja allekirjoittaa lausuma, että lupautuu olemaan kertomatta testikysymyksiä kenellekään, joten en nyt sitten varmaan ainakaan niistä mitään tänne kirjoita. Testin alkaessa jokainen näytti henkilöllisyystodistuksen, joka oli joko ajokortti (vain suomalainen) tai passi, useimmilla oli passi.
Testissä oli neljä eri osiota, joissa testattiin luetun ja kuullun ymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Itse testi alkoi hieman yllättäen, ei annettu tarkkoja ohjeita koska saa aloittaa vaan testi muistaakseni aloitettiin kun sai luvan kirjautua koneelle. Ruudulla luki ohjeet kuinka tuli toimia ja eteenpäin piti uskaltaa painaa ilman lupaa tai valvojien ohjeita. Alkuohjeissa myös piti yhdessä vaiheessa puhua jotain, jotta mikrofoni osaisi asettaa omat voimakkuutensa oikein myöhäisempää puheosuutta varten.
Testi oli vaikeustasoltaan mielestäni ylioppilaskirjoitusten tasoa ja oma tulokseni oli: Luetun ymmärtäminen 1 vajaa täydet, kuullun ymmärtäminen täydet, puhuminen 17 pistettä 30:stä ja kirjoittaminen 1 vajaa täydet.
Puhuminen on minulle vaikeinta kaikilla kielillä joten ei yllättänyt että se oli heikoin, muiden puhuminen ei häirinnyt, sillä kuulokkeet saa pitää koko ajan korvilla ja muut puhuivat kovin kohtuullisella voimakkuudella muita häiritsemättä.
Testin loppuminen oli myös vähän epäjohdettua ja koneen kerrottua testituloksen lähettämisen onnistumisesta sai ja piti vain kävellä pois testikeskuksesta pyytämättä lupaa ja sanomatta mitään kenellekkään.
Testi kesti useamman tunnin ja sen puolessavälissä oli pieni tauko jolloin sai syödä jotain testikeskuksen kustantamia eväitä (hedelmiä, keksejä, vettä yms) ja käydä vessassa.
Kolmas ohjeeni vaihtoonlähtijöille: TOEFL testistä ei ole vaikeaa saada tarvittavaa pistemäärää, mutta siihenkin kannattaa panostaa. Muista puhua jotain koneen käskiessä alkuohjeissa, jotta mikrofoni toimisi oikein puheosuudessa. Lue akateemista englantia, esim. englanninkielisiä uutisia, kirjoita jotain akateemista englanniksi, käy academic english tms. kurssi yliopistolla. Kuuntele englanninkielisiä luentoja netistä.
Filling Applicationpapers, Reserving TOEFL
Varmaan huonoa kielioppia kirjoittaa otsikot englanniksi ja tekstit suomeksi. Mutta olisi varmaan hyvä että kaikki ainakin ymmrtävät mistä kirjoitan vaikkeivat ymmärtäisikään mitä kirjoitan.
Saadessani tiedon vaihtoon hyväksymisestäni kävin tulostelemassa vaadittavat lomakkeet ja katselin vapaita TOEFL-tesin aikoja. Ensimmäiset vapaat TOEFL-testin ajat taisivat olla joskus toukokuun alussa. En kuitenkaan saanut varattua aikaa heti ensimmäisellä kerralla koska varauksen tekemiseen tarvittiin luottokorttia ja en vielä ollut saanut aikaiseksi hankittua sellaista. Parin päivän päästä tilasin sitten TOEFLiin ajan isän luottokortilla ja silloin aikaisen testiaika olikin jo karannut 16. päivään toukokuuta, joten se ei ehtisi mitenkään Pitt Stateen ennen hakemusten deadlineä joka on 1. kesäkuuta. TOEFL-tulosten valmistumiseen nimittäin kuluu 15 työpäivää.
Ennen testiin menoa hankein vielä englanninkielisen opintosuoritusotteen, täytin luottokorttihakemuksen, hakupaperin, paperin jossa vaadittiin selvitystä kyvystä rahoittaa opinnot ja luottokortin saatuani Credit Card Authorisation -lomakkeen jolla maksettiin sitten SEVIS-maksu, hakumaksu ja vapaaehtoinen pikapostitusmaksu. Palautin paperit ja jäin odottamaan TOEFL-testiä. Tällä hetkellä toivon, että siitä ei tule mitään ongelmia, että Pitt Statessa rahoituslopussani omiksi varoikseni ilmoitetun määrän ykkönen luettiin seiskaksi ja näin ollen lähes seitsenkertaiseksi summaksi. Pahimmassa tapauksessa se voi vielä ehkä tuhota vaihtoonlähtöni kun virallisissa todistuksissa on paljon vähemmän rahaa kuin ilmoituksessa.
Toinen ohjeeni vaihtoonlähtijöille: Hanki luottokortti ja täytä ja palauta hakemukset heti kun mahdollista. Varaa vaatimuksissa oleva TOEFL - kielitesti HETI kun saat tiedon hyväksymisestä vaihtoon.
To Becoming an Exchange Student
I will write the texts in this blog in English or Finnish how ever I feel when I'm writing.
Ensimmäisen Suomeksi. Tämä on blogi, johon aion kirjoitella kokemuksia, mielipiteitä ja muita asioita vaihto-opiskelukokemuksestani. Aion luultavasti myös seurata vaihdossa ollessani politiikkaa kuten Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja kunnallisvaaleja ja miten Yhdysvalloissa asioita hoidetaan. Tämän blogin on kuitenkin tarkoitus olla saatavilla myös yliopiston kautta vaihdosta kiinnostuneille, joten en aio tässä blogissa tuoda esille poliittisia kantojani tai muutenkaan tehdä tässä blogissa politiikkaa. Poliittisia kirjoituksiani voitte halutessanne lukea toisesta blogistani.
Ulkomaanvaihtokohteiden hakudeadline oli marraskuussa, silloin tosin minulla ei vielä ollut aikomusta lähteä vaihtoon. Kuitenkin jossakin vaiheessa täyttöhakupaikkojen tullessa valittaviksi olin täysin muuttanut mieleni ja halusin kovasti kokeilla vaihto-opiskelua. Ulkomaanvaihtopaikoista täyttöhakuun tuli yliopistoja Kiinasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Katselin ja tutkein mitä näissä yliopistoissa voisi opiskellla ja Aasian yliopistoissa oli tarjolla minun kielitaidoillani lähinnä kohdemaan kulttuurin opintoja, jotka eivät kuitenkaan hirmuisesti innostaneet, kun USA:ssa kuitenkin oli mahdollista opiskella enemmän omaa alaakin.
Yhdysvalloista oli mahdollista hakea kolmeen yliopistoon: Wisconsin - White Water, Pittsburg State (Kansas) ja University of Mississippi. Näistä minulla ei ollut mitään erityisiä suosikkeja, joten laitoin Wisconsinin ensimmäiseksi ihan vaan siksi kun se sijaitsi pohjoisessa ja ajattelin, että ehkä siellä ihmiset ja ympäristö ovat eniten sellaisia mihin minä sovin. Kansas oli toisena. Kirjoittelin hakemukseen kaikki vaadittavat tiedot ja kävin kohdeyliopistojen kurssikatalogeista valitsemassa sopivia kursseja opintosuunnitelmaksi hakemukseen.
Ennen tulosten valmistumista hain myös Erasmuksen kautta vaihtoon. Siinäkään ei ollut mitään erityisiä suosikkimaita, joten valitsin kohdemaat sen perusteella, miten 1) hyvin on saatavilla englanninkielistä opetusta, 2) hintataso on soveltuva budjetilleni. Tämän jälkeen olikin jäljellä enää Liettua ja Viro joista valitsin Liettuan Vilnan. Jonne sitten olisin myös halutessani päässyt. Asiaa pohdiskeltuani päätin kuitenkin että lähden USAan jos pääsen, koska sinne ei sitten tule kuitenkaan muuten lähdettyä tuskin milloinkaan, Vilnan taas voi nähdä myöhemminkin. Ja olihan siellä Valloissa myös ne maailmaan vaikutusvaltaisimman presidentin vaalitkin.
Joskus muistaakseni maaliskuussa sain tietää tulleeni valituksi Pittsburg Stateen Jyväskylän yliopiston puolesta. Siitä alkoikin sitten taistelu byrokratian hoitamiseksi, joka on jatkunut siitä asti eikä vieläkään ole täysin valmis, niin hitaasti hoituu paperisota tässä asiassa.
Ensimmäinen neuvoni vaihtoonlähtijöille: Kun olet hyväksytty vaihtoon, lähde heti hoitamaan vaatimuksia kuntoon. Jo muutaman päivän viive aloittamisessa saattaa johtaa viikkojen viiveeseen valmiiksi saamisessa. Tämä pätee erityisesti TOEFL-testiin johon vapaat ajat helposti karkaavat yli kuukaudenkin päähän jos lähdet varaamaan sitä viikkojen tai jopa vain päivien jälkeen vasta. Lisäksi TOEFL-testi saatetaan perua ja joudut uudestaan odottamaan.