I will write the texts in this blog in English or Finnish how ever I feel when I'm writing.
Ensimmäisen Suomeksi. Tämä on blogi, johon aion kirjoitella kokemuksia, mielipiteitä ja muita asioita vaihto-opiskelukokemuksestani. Aion luultavasti myös seurata vaihdossa ollessani politiikkaa kuten Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja kunnallisvaaleja ja miten Yhdysvalloissa asioita hoidetaan. Tämän blogin on kuitenkin tarkoitus olla saatavilla myös yliopiston kautta vaihdosta kiinnostuneille, joten en aio tässä blogissa tuoda esille poliittisia kantojani tai muutenkaan tehdä tässä blogissa politiikkaa. Poliittisia kirjoituksiani voitte halutessanne lukea toisesta blogistani.
Ulkomaanvaihtokohteiden hakudeadline oli marraskuussa, silloin tosin minulla ei vielä ollut aikomusta lähteä vaihtoon. Kuitenkin jossakin vaiheessa täyttöhakupaikkojen tullessa valittaviksi olin täysin muuttanut mieleni ja halusin kovasti kokeilla vaihto-opiskelua. Ulkomaanvaihtopaikoista täyttöhakuun tuli yliopistoja Kiinasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Katselin ja tutkein mitä näissä yliopistoissa voisi opiskellla ja Aasian yliopistoissa oli tarjolla minun kielitaidoillani lähinnä kohdemaan kulttuurin opintoja, jotka eivät kuitenkaan hirmuisesti innostaneet, kun USA:ssa kuitenkin oli mahdollista opiskella enemmän omaa alaakin.
Yhdysvalloista oli mahdollista hakea kolmeen yliopistoon: Wisconsin - White Water, Pittsburg State (Kansas) ja University of Mississippi. Näistä minulla ei ollut mitään erityisiä suosikkeja, joten laitoin Wisconsinin ensimmäiseksi ihan vaan siksi kun se sijaitsi pohjoisessa ja ajattelin, että ehkä siellä ihmiset ja ympäristö ovat eniten sellaisia mihin minä sovin. Kansas oli toisena. Kirjoittelin hakemukseen kaikki vaadittavat tiedot ja kävin kohdeyliopistojen kurssikatalogeista valitsemassa sopivia kursseja opintosuunnitelmaksi hakemukseen.
Ennen tulosten valmistumista hain myös Erasmuksen kautta vaihtoon. Siinäkään ei ollut mitään erityisiä suosikkimaita, joten valitsin kohdemaat sen perusteella, miten 1) hyvin on saatavilla englanninkielistä opetusta, 2) hintataso on soveltuva budjetilleni. Tämän jälkeen olikin jäljellä enää Liettua ja Viro joista valitsin Liettuan Vilnan. Jonne sitten olisin myös halutessani päässyt. Asiaa pohdiskeltuani päätin kuitenkin että lähden USAan jos pääsen, koska sinne ei sitten tule kuitenkaan muuten lähdettyä tuskin milloinkaan, Vilnan taas voi nähdä myöhemminkin. Ja olihan siellä Valloissa myös ne maailmaan vaikutusvaltaisimman presidentin vaalitkin.
Joskus muistaakseni maaliskuussa sain tietää tulleeni valituksi Pittsburg Stateen Jyväskylän yliopiston puolesta. Siitä alkoikin sitten taistelu byrokratian hoitamiseksi, joka on jatkunut siitä asti eikä vieläkään ole täysin valmis, niin hitaasti hoituu paperisota tässä asiassa.
Ensimmäinen neuvoni vaihtoonlähtijöille: Kun olet hyväksytty vaihtoon, lähde heti hoitamaan vaatimuksia kuntoon. Jo muutaman päivän viive aloittamisessa saattaa johtaa viikkojen viiveeseen valmiiksi saamisessa. Tämä pätee erityisesti TOEFL-testiin johon vapaat ajat helposti karkaavat yli kuukaudenkin päähän jos lähdet varaamaan sitä viikkojen tai jopa vain päivien jälkeen vasta. Lisäksi TOEFL-testi saatetaan perua ja joudut uudestaan odottamaan.
No comments:
Post a Comment