Friday, July 4, 2008

Getting Visa to USA

Kun sain postitse hyväksymiskirjeen mukana tarvittavan DS-2019 kaavakkeen, tilasin Yhdysvaltain suurlähetystöstä viisumihaastatteluajan. Haastatteluaikoja sai jo heti seuraavalle päivälle, mutta minulle ei ollut vielä kaavakkaita täytttynä, valokuvaa eikä tarvittavia todistuksiakaan valmiina, joten tilasin sen vasta viikon päähän.

Tässä vaatimukset mitä täytyi olla viisumihaastatteluun mennessä:
  • Passi, oli ok
  • Yhdysvaltain standardit täyttävä valokuva, puuttui
  • Kuitti MRV (Machine Readable Visa) maksun maksamisesta, puuttui
  • DS-156 ja -157 -kaavakkeet täytettynä, puuttui
  • Kirjattu kirje, puuttui
J-1 vaihtoviisumiani varten tarvittiin lisäksi
  • DS-158 -kaavake, puuttui
  • DS-2019 -kaavake, tuli Pitt Statesta hyväksymiskirjeen mukana
  • Todistukset henkilökohtaisesta rahoituksesta, puuttui
  • SEVIS -maksun kuitti, tuli Pitt Statesta
Eli sitten vaan hakemaan Yhdysvaltain lähetystön sivuilta tarvittavia lomakkeita, täyttelemään ne ja tulostamaan. Niissä kyseltiin kyllä aika paljon kaikenlaista. Esimerkiksi vanhempien, sisarusten ja kahden Suomessa asuvan ei minuun sukulaisuussuhteessa olevan ystävän yhteystiedot osoitteita ja puhelinnumeroita myöten. Kysyttiin myös asepalveluksestani, työhistoriastani osa-aikaisia kesätöitä myöten, matka-aikataulustani ja suunnitelluista lennoistani, siviilisäädystäni, aikomuksistani tehdä rikoksia tai terroritekoja Yhdysvalloissa, olenko ollut mukana aseellisessa konfliktissa tai kansanmurhassa ym.

Valokuvan kävin otattamassa Tunnin kuvassa, jossa se maksoi 19.90 mutta kesätyöntekijä kun oli sitä ottamassa niin ei ollut kokemusta sellaisten erikoispassikuvien ottamisesta ja otti sen väärillä kasvon mittasuhteilla ja normaalilla passikuvan hinnalla, eli siis halvemmalla. Kävin kuitenkin sitten ohjeiden kanssa siellä uudestaan ja sain veloituksetta uuden kuvan oikeilla mitoilla. Kiitokset siitä.

MRV -maksun maksoin nettipankkitunnuksillani ohjeissa annetulle Nordean tilille ja tulostin kuitin.

Kirjatun kirjeen kävin ostamassa postista ja se maksi 4.30 euroa. Kirjeenä oli tavallinen ja tavallisen kokoinen kirjekuori.

Todisteet henkilökohtaisesta rahoituksesta sain yliopistolta, opintotuesta ja pankistani, jossa tosin meni vähän aikaa kun pankkivirkailijalle oli ihan uusi kokemus antaa englanninkielisiä todisteita rahoistani.

Hain vielä varmuuden vuoksi maistraatista virkatodistuksen, mutta saattoi olla että sitä tarvitsi vain jos oli perhettä jonka mukana tuli Yhdysvaltoihin.

Sitten kaikki valmiiksi ja junalla lähetystöön 9:55 mennessä. Lähetystö sijaitsi kadulla, jossa oli muidenkin maiden lähetystöjä, Ison-Britannian ja Ranskan lähimpänä. Italian lähetystö oli myös samalla kadulla ja sen ulkonäkö yllätti hieman, koska se näytti tavalliselta pienkerrostalolta. Lähetystössä heti ensimmäisenä turvatarkastus, jonka jälkeen pääsi pienen odottelun jälkeen antamaan hakemuspaperit, sormenjäljet ja sitten haastatteluun, joka sitten kesti vain pari minuuttia, jonka aikana haastattelija kysyi pari peruskysymystä joilla varmisti että olin itse täyttänyt hakemuksen ja vitsaili sitten välissä vähän kevennykseksi. Tämän jälkeen homma oli hoidettu ja jäin odottelemaan postissa viisumia ja passiani takaisin. Olin haastattelussa eilen (3.7.), joten vielä sen ei olisi pitänytkään tulla takaisin postissa, vaikka olisivat käsitelleet samoin tein.

Vinkkini vaihtoonlähtijälle: Muista varmistaa että otat kaikki tarvittavat paperit oikein täytettyinä ja allekirjoitettuina mukaan haastatteluun. Älä ota mukaan teräaseita tai laittomia esineitä. Älä turhaan aikaile viisumihakemuksen hoitamisen kanssa, vaikka itse sainkin ajan halutessani heti seuraavalle päivälle.

Lisäys 9.7.08. Hain viisumin tänään postista, lapun postin saapumisesta sain eilen, eli yks täysi työpäivä haastattelun jälkeen.

1 comment:

pheobe22 said...

Keep it up!! You have done the nice job having provided the latest information.
Schimmel & Samus LLC 29 Broadway Suite 1315, New York, NY 10006 212-587-8714