Wednesday, July 2, 2008

Doing the TOEFL

Ennen TOEFL-testiin menoa koitin netistä etsiä jotain tietoja siitä ja että millainen se testi tulisi olemaan ja olisiko vaikea. Testiin mennessä oli sellainen tunne, että se saattaa olla ylioppilaskirjoituksia jonkin verran vaikeampi ja siihen täytyy panostaa kunnolla.

Tulin aamujunalla Jyväskylästä Helsinkiin ja kävelin testikeskukselle Mikrojussille, ovi oli tosin vielä kiinni kun saavuin, niin odottelin sitten kulkien ympäriinsä että kello olisi noin 10 minuuttia vaille vaaditun alkamisajan.

Testikeskuksella piti kirjoittaa ja allekirjoittaa lausuma, että lupautuu olemaan kertomatta testikysymyksiä kenellekään, joten en nyt sitten varmaan ainakaan niistä mitään tänne kirjoita. Testin alkaessa jokainen näytti henkilöllisyystodistuksen, joka oli joko ajokortti (vain suomalainen) tai passi, useimmilla oli passi.

Testissä oli neljä eri osiota, joissa testattiin luetun ja kuullun ymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Itse testi alkoi hieman yllättäen, ei annettu tarkkoja ohjeita koska saa aloittaa vaan testi muistaakseni aloitettiin kun sai luvan kirjautua koneelle. Ruudulla luki ohjeet kuinka tuli toimia ja eteenpäin piti uskaltaa painaa ilman lupaa tai valvojien ohjeita. Alkuohjeissa myös piti yhdessä vaiheessa puhua jotain, jotta mikrofoni osaisi asettaa omat voimakkuutensa oikein myöhäisempää puheosuutta varten.

Testi oli vaikeustasoltaan mielestäni ylioppilaskirjoitusten tasoa ja oma tulokseni oli: Luetun ymmärtäminen 1 vajaa täydet, kuullun ymmärtäminen täydet, puhuminen 17 pistettä 30:stä ja kirjoittaminen 1 vajaa täydet.

Puhuminen on minulle vaikeinta kaikilla kielillä joten ei yllättänyt että se oli heikoin, muiden puhuminen ei häirinnyt, sillä kuulokkeet saa pitää koko ajan korvilla ja muut puhuivat kovin kohtuullisella voimakkuudella muita häiritsemättä.

Testin loppuminen oli myös vähän epäjohdettua ja koneen kerrottua testituloksen lähettämisen onnistumisesta sai ja piti vain kävellä pois testikeskuksesta pyytämättä lupaa ja sanomatta mitään kenellekkään.

Testi kesti useamman tunnin ja sen puolessavälissä oli pieni tauko jolloin sai syödä jotain testikeskuksen kustantamia eväitä (hedelmiä, keksejä, vettä yms) ja käydä vessassa.

Kolmas ohjeeni vaihtoonlähtijöille: TOEFL testistä ei ole vaikeaa saada tarvittavaa pistemäärää, mutta siihenkin kannattaa panostaa. Muista puhua jotain koneen käskiessä alkuohjeissa, jotta mikrofoni toimisi oikein puheosuudessa. Lue akateemista englantia, esim. englanninkielisiä uutisia, kirjoita jotain akateemista englanniksi, käy academic english tms. kurssi yliopistolla. Kuuntele englanninkielisiä luentoja netistä.

No comments: