Wednesday, July 9, 2008

Handling Financing for Exchange period

Hain eilen 09.07. opintotuen olosuhdemuutosilmoituksella vielä lainantakauksen opintotukeen, niin ettei rahasta pitäisi tulla pulaa vaihdon aikana. Laina tuntui ihan hyvältä idealta, koska sen korot voi vähentää sitten verotuksessa. Opintorahan ja asumislisän vaihtoajalle hoidin jo kesäkuussa kuntoon. Lisäksi olen tässä kesällä töissä kuukauden lehdenjaossa, mistä pitäisi tulla muutama satanen käyttörahaa. Ei paljoa, mutta enemmän kuin ei mitään.

Olen alustavasti sopinut opiskelija-asuntoni välivuokraamisesta syyskuusta joulukuuhun, joten saan pidettyä nykyisen asuntoni vaihdon jälkeen ja saan sen kustannukset neutraloitua välivuokralaisen maksaessa kuukausivuokran kokonaisuudessaan.

Jos joku muistaa minun joskus sanoneen, että opintoraha+asumislisä riittää elämiseen, niin perun sanani. Ei se oikein riitä. Ja vaihdossa ollessa pitää rahoitus olla vielä vankemmalla pohjalla, kun siellä saattaa tulla sellaisia lisäkuluja mitä Suomessa ei niinkään.

Tililläni ei nyt käytönnössä ole yhtään säästöjä, mutta osakerahastoissa vähän, mutta ne ovat nyt niin pohjalla, että en mitenkään halua realisoida niitä rahaksi näin alhaisilla kursseilla ja suurilla tappioilla. Lakkautin rahoitustani parantaakseni myös Amnestyn kuukausilahjoitukseni ja jatkuvat sijoitusrahastosopimukseni.

Vinkkini vaihtoonlähtijöille: Hoida ajoissa opintotuki vaihdon ajalle kuntoon ja ota opintolaina, sen korot voit vähentää verotuksessa ja jos sattuu niin ettet tarvitsekaan sitä, voit sen maksaa pois sitten helposti ilman tappioita. Minimoi menosi, maksimoi tulosi. Vaihdon aikana täytyy olla resursseja nostaa menoja ilman ongelmia. Älä maksa vuokraa tyhjästä asunnosta, välivuokraa se esim. JYYn asuntopalstalla. Varmista kuitenkin ensin vuokranantajaltasi lupa tähän. Itse asun JYYllä Kortepohjassa ja asia hoituu yhdellä ilmoituslomakkeella. Mahdollisia kesätyöpaikkoja varojen keruuta ajatellen voi olla vaikka varastohommat, lehdenjako, rakennusapumies- ja siivoushommat, näihin ei tarvita usein mitään koulutusta tai työkokemusta.

No comments: