Thursday, September 18, 2008

From Helsinki to Pittsburg

I've been in Pittsburg now for a month. But here's how I got here. Beginning is in Finnish.

Lento lähti Helsinki-Vantaan lentokentältä kello 8 ja isäni ja siskoni veivät minut sinne niin aikaisin, että olin siellä hyvissä ajoin ja ehdin odotella lennon lähtöä yli tunnin. Matkatavarat sain kirjattua nopeasti koska jonoa ei ollut ja ne lensivät ensimmäiseen USAn kohteeseen asti ilman vaihtoapua. Lentokentälle saapumisesta siihen, että olin valmis menemään koneeseen kului ehkä vartista puoleen tuntiin. Odotteluajan luin kirjaa.

Ensimmäinen lento meni nopeasti ja ilman mitään ongelmia Tukholmaan alle tunnissa. Mitään kipua korvissa tai vastaavaa ei ollut. Tukholmassa oli hieman ongelmia, koska Helsinki-Vantaalla olin saanut lentokoneeseen pääsykortin vain Tukholmaan, enkä tiennyt mistä siellä Tukholmassa olisin saanut sitten Boarding passit seuraaviin kohteisiin. Menin kuitenkin suoraan sille portille, mistä lento lähti, koska passintarkastaja sanoi, että saatan saada boarding passin sitten lähtöportilta. Lähtöportilla juutuin turvatarkastukseen, jossa tarkistettiin viisumia, matkatavaraa ja muutenkin sen verran huolellisesti, että aikaa meni jonkun verran, ehkä puolisen tuntia. Turvatarkastuksen läpäisyn jälkeen portilla olleet lentoyhtiön työntekijät tulostivat boarding passit Kansas Cityyn asti ja pääsin lentokoneeseen. Vaihtoaikaa oli 1h10minA
Lento Tukholmasta Newarkiin, New Jerseyhyn ei sitten sujunutkaan yhtä kevyesti. Tuolissa oli ahdasta pituussuunnassa ja jalkoja ei saanut suoristettua, lisäksi istuin ikkunapaikalla, että ei saanut käytävällekkään jalkoja. Vierustoverina ei onneksi ollut kuitenkaan mitään tunkeilevaa tai haisevaa henkilöä vaan mukava ruotsalainen pari. Sain ehkä nukuttua joitain minuutteja, mutta en niin paljoa että lentoaika olisi mitenkään tuntunut mukavalta. Lentokoneen saavuttua lähemmäs Newarkia täytettiin maahantulolappu ja tullilappu, joita sitten tarvittiin lentokentällä. Ruokailu lentokoneessa oli muuten tyydyttävää, paitsi siinä suhteessa, että yksi ateria oli kanaa sisältävä gluteiiniton vaihtoehto. Eli joku oli sekoittanut erikoisruokavalioni sen suhteen tai kuvitteli että kana on kasvis, mikä sekin oikeasti on mahdollista.

Newarkissa seurasin porukkaa maahantulotarkastukseen, jossa vaaditiin taas opiskelijaviisumilomaketta, passia ja nyt myös tullauslappua ja maahantulolappua. Jono oli pitkä ja siinä meni aikaa joitain minuutteja. Maahantuloviranomainen leimasi sitten laput ja laittoi passiin kiinni toisen. Kun maahantulo oli kunnossa, piti löytää matkatavarat ja siirtää ne yhdestä laukkukarusellista uuskirjaukseen toiseen paikkaan, jonne mennessä annettiin matkalla myös leimattu tullauslappu tarkastajalle. Kun matkatavarat oli kunnossa, niin otin ilmaisen monorailin kotimaan terminaaliin, jossa sitten odottelin loppuajan Kansas Cityn koneeseen pääsyä. Vaihtoaikaa oli 2h44min.

Kansas Cityn koneessa olin käytäväpaikalla ja vierelleni ikkunapaikalle ei edes tullut ketään. Lento kesti kolmisen tuntia, jonka aikana yritin torkkua, kävin vessassa ja kuuntelin vähän musiikkia. Sain myös ilmaisia pähkinöitä ja vettä. Varoitukset kylmyydestä lentokoneessa olivat liioiteltuja ja takki ja pitkähihainen olivat turhaan mukana.

Kansas Cityn lentokentällä toista vaihtaria, Johannesta, odotellessa iski sitten pieni pelko, että mitäs jos ei tulekaan toimeen USA:ssa, entä jos ei olekaan riittävän seurallinen? Entä jos ihmiset eivät pidäkään minusta ja tahdo olla kanssani tekemisissä? Miksi minä tänne lähdin ja poistuin näin radikaalisti mukavuus-alueeltani? Sammy's Cabin kuljettaja tuli hakemaan meidät Johanneksen koneen saapuessa.

And since I'm in USA I will use English writing to end of this.

Sammy's Cab is a Pittsburgian taxifirm which was recommended by the University and I have to agree with them. The taxidriver was very friendly and even agreed to drop and wait us for a quick lunch at Mr. Goodcent or something like that, without chargeing any extra, eventhou I was prepared for that. The service in Mr. Goodcent was okey, but they didn't understand when I said I wanted a Veggie Sub and I had to repeat myself many times, and they made me a whole sub, eventhou I ordered half. The food at least was good.

In the taxi I heard many intresting details, like that two other Finns, Heidi and Sanna, had arrived three weeks ago. So we wouldn't be the only Finns, it would turn out that I had really underestimated how many Finns there would be in Pitt State this semester. We also learned, that the driver owned the firm with his husband, and that they, like many entreprenouers, had so much work on their business that they could hire more people and still have enough work to do. And they had hired some people to drive cabs in the firm, but as often the entreprenours fear, the new personnel didn't do the job as well as they should have done, and they still have to drive the taxis all by themselves all the time they are awake.

The driver also gave us a free tour in Pittsburg and showed the central and the Campus and the building where we had to go at the next morning, before dropping us at our motel, Econo Lodge. If someone needs a taxi in Pittsburg area, I can totally recommend Sammy's cab. The ride from KC, MO to Pittsburg was 175d and since we had two passengers it was only 87.5 each. If I remember right, the ride in Pittsburg costs 7d and 3d for each additional stops if wanted and the money goes to a business that is needed in Pittsburg and which is run by genuinely friendly and nice people.

At the Econo Lodge we checked in at the hotel room we had booked in advance from Internet. The keys didn't work quite well and had to sweep many times before the lock opened. We didn't get the door open when we tried, so one man who was having somekind of party with his friend at the front of our motel room, helped us to get the door open by showing how the card should be used with that door.

At the room, everything was neat and clean. And it had even a free wireless internet! After long journey, I was now in Pittsburg.

Notifications: 1. Try to get flights with no overnight stays and 1.5-4 hour changes, depending on airport. 2. If you are coming late or so early that PSU cars wont get you, and taking Sammy's Cab, and your flight is delayed try to call or email Sammy's cab that they know your flight is coming late or cab may have left the airport before your flight arrives. 3. Keep your passport, Visa and needed Visa forms readily available at airport. 4. Remember to recheck your luggage to connecting flight at first US airport.

2 comments:

Klaudia said...

"Tuolissa oli ahdasta pituussuunnassa ja jalkoja ei saanut suoristettua, lisäksi istuin ikkunapaikalla, että ei saanut käytävällekkään jalkoja."

Lol, voin kuvitella tämän tilanteen! Jos mullakin on vaikeuksia saada jalkoja mahtumaan niin mites sitten sulla!

Sadetanssija said...

Ihmiset on kai luonnostaan jonkun verran masokisteja, kun lähtevät tutusta ja totutusta mukavuudestaan jonnekin muualle. Vaikka välillä se hajottaa ja tuntuu, että on ihan rikki, kyllä siitä aina selviää - ja usein haluaa vielä lisääkin :)